Ismerd meg, hogy született az Igent mondok

2022.03.16.

Ismerkedj meg a készítőkkel, lelkigyakorlatozókkal és a lelkigyakorlatos anyag történetével:

2021.05.01-én a lelkigyakorlat nyitómiséjéről tudósított Ágonás Szonja és Merényi Zita. Igent mondok – Elkezdődött Magyarország eddigi legnagyobb női lelkigyakorlata

2021.04.27-én az EWTN Délelőtt c. műsorában Madocsai Beátával beszélgetett Balla Erika SJC és Jacsó Annamária

2021.04.22-én a Kossuth Rádió Tanúim lesztek c. műsorában Hámori Kingának mesélt a lelkigyakorlatról Balla Erika SJC és Jacsó Annamária

Balla Erika SJC és Jacsó Annmária az Új Város Online főszerkesztőjével, Sisák Zitával egy aktuális kérdést jártak körbe: Milyen nőképet állít elénk Mária alakja és hogyan segíthet ez minket a 21. században? 

6 részes videósorozatunkból megismerheted a 2021-es lelkigyakorlatozók tapasztalatát.

 

Logónk női kezek, szemek és szívek által született és formálódott ilyenné. Apró belső mozgásokat tükröz: ahogyan egy nő befogad, elfogad, odaad, átad. Egyszerűen nyitott arra, ami fentről érkezik, ezáltal tud áldássá válni, áldást adni, igent mondani.

 

A 2021-es szervezői csapat - Balla Erika SJC, Szebedy Bolda, Jacsó Annamária, Mézinger Gabriella SJC

Az örömteli fénykép a 2022-es záró szentmisén készült Bodajkon, Tyukodi Beáta SJC sajnos nem tudott velünk ünnepelni, így őt nem láthatjátok a képen. A kép szereplői balról jobbra: Békés Erika, Szebedy Bolda, Suller Melinda SJC, Jacsó Annamária.

 

A 2023-as szervezőcsapat személyes gondolatait szeretettel osztjuk meg veletek.

BALLA ERIKA SJC

Mária oly sokat jelent számomra, hogy el sem tudom képzelni a napjaimat nélküle! Gyerekkorom óta jelen van az életemben: az öröm, a nehézség, a hála mind hozzá visz. Ő tényleg égi édesanya! Tőle tanulom a női létet, tőle tanulok élni, imádkozni, és finoman, gyengéden másokhoz kapcsolódni. Hozzá viszem a könnyeimet, és ő segít hűségesnek maradni az Istenhez. Ő támasz és erőforrás nekem a mindennapokban. De a szerzetesi hivatásom is nagyon mélyen kapcsolódik Mária jelenlétéhez…” – Balla Erika SJC tavaly és idén is az Igent mondok lelkigyakorlat szervezőcsapatának tagja. - „Hatalmas ajándék, hogy Máriát, aki nekem életadó, szervezőtársaimmal együtt közel hozhatjuk nőtársaimhoz. Az ő életét végigkísérő lelkigyakorlat egy út, ami olyan gazdagságot ad, amit nőként nem érdemes kihagyni.”

BÉKÉSI ERIKA

Békési Erika 2022-ben csatlakozott az Igent mondok lelkigyakorlat szervezőcsapatához. „Amikor elképzelem, hogy mennyien érzünk, gondolkodunk, imádkozunk együtt, az nekem felér egy Istenélménnyel! Ez a lelkigyakorlat a lelki ajándékokon túl számomra azt is üzeni: nőnek lenni jó. Az örömök mellett annyi sok feladatunk, küzdelmünk, aggódásunk és vívódásunk van a mindennapokban, de finom és erős lelket kaptunk az Istentől arra, hogy mindezt mosolyogva vigyük a családunkban, közösségeinkben, vagy akár az egyedüllétünkben. Örülök, hogy van köztünk százéves néni, és tizenöt éves lány is, és hogy huszonnégy országból vannak feliratkozók! Így vagyunk igazán egységben.
Idén az eddiginél is mélyebben fogok gondolni a többi lelkigyakorlatozóra, jó lesz együtt átélni ezt a különleges harminc napot!”

TYUKODI BEÁTA SJC

Tyukodi Beáta SJC korábban lelkigyakorlatozóként, tavaly a szervezőcsapat tagjaként a Partiumból csatlakozott az Igent mondok imádkozó közösségéhez. „Feltöltődés, közösség, csendes percek – az Igent mondokkal tavaly mindezt átélhettem. A lelkigyakorlat lelki feltöltődést, felüdülést jelentett nekem a hétköznapok forgatagában – ajánlom mindenkinek! Hála van bennem, hogy az SJC tagjaként, fiatal nőkkel együttműködve idén én is beleállhattam ebbe a kreatív lelki szervező-szolgálatba. Kalandos, meglepetésekkel teli útszakasz ez, ami kihívásokat tartogat és mozgásba hoz. Azért imádkozom, hogy a lelkigyakorlat napjaiban megtapasztalják a résztvevők a találkozások örömét és a közösség megtartó erejét.”

JACSÓ ANNAMÁRIA

„A hétköznapok kihívásai és a személyes dilemmák ellenére egy megmagyarázhatatlan erőt és folyamatos hívást érzek a lelkigyakorlat szervezéséhez. Mintha azt mondaná nekem az Isten: Hidd el, hogy Te így vagy jó, és éppen arra van szükség, amit adni tudsz! Nagy meglepetés, hogy a saját kicsinység érzésem és a tökéletlenségem is a lelkigyakorlat színfoltjává válik, és hogy a csapatunk mennyire harmonikusan és egymást kiegészítve tud együtt dolgozni! Ez számomra igazi Istenélmény.” – Jacsó Annamária a szervezőcsapat egyik lelke. Ancsa szerint az Igent mondok lelkigyakorlat egy 21. századi evangelizáció. – „Nagy bennem az öröm, hogy megtaláltunk valamit, ami a nők számára belső izzást, fényt és tüzet ad. A kereszténység kétezer éves hagyományban az Igent mondok női lelkigyakorlat egy új stílus, amivel a krisztusi tanítás befogadhatóvá és továbbadhatóvá válik. Ha ezzel az új megközelítéssel az Istenhez vezetjük a lelkigyakorlatozókat, és ők így az itt kapott tanítást megsokszorozzák és továbbadják, az nekem boldogság.”

SULLER MELINDA SJC

„Az, hogy az Igent mondok lelkigyakorlat a hétköznapokban végezhető, lehetőség és kincs is egyben. Mindaz, ami az életemben történik, hatással van az imámra, az imában kapott erő pedig hat a napi eseményekre. Összeköttetések, benső ívek tudnak bennem kialakulni, az életem és az imaéletem eggyé válhat. A lelkigyakorlat hatására tisztább, átláthatóbb és őszintébb kapcsolat alakulhat ki Istennel és önmagammal.” – Suller Melinda, a Jézus Szíve Társasága elöljárója, a szervezőcsapat vezetője történelmi párhuzamot érez. - „Amikor a Társaságunk száz éve elindult, Magyarországon nagyon erős volt a Jézus Szíve Szövetség. A tavalyi lelkigyakorlattal azt éreztem, ismét eljutottunk a nők szélesebb rétegéhez: többezer magyar nő között alakulhatott ki lelki és közösségi kapcsolat.”

SZEBEDY BOLDA

„Azt éreztük, hogy szervezőként belecsöppentünk abba, amit Isten már rég megtervezett. Csoda volt megélni, hogy Ő mennyire egyértelműen vezeti és szervezi a lelkigyakorlatot: lépésről-lépésre mutatta nekünk az utat. A munkánkkal Isten partnerei lettünk, így szívügyünkké vált az egész!” – emlékszik vissza Szebedy Bolda, a tavalyi Igent mondok lelkigyakorlat szervezőcsapatának tagja. – „Sokat imádkoztam azért, hogy a részvevők megerősödjenek nőiségükben és közelebb kerüljenek Máriához, de az elsődleges célom az volt, hogy kibontogassuk azt a valamit, amit Isten már előkészített.”

Ha a lelkigyakorlattal kapcsolatban bármilyen kérdésed merülne fel, vedd fel velünk a kapcsolatot az e-mail címen!  

Kövess minket YouTube-on és Facebook-on!