Szív Lelkiségi Központ - Jézus Szíve Társasága - lelkigyakorlatos ház

Családdinamika

Irmengard Schattenhoffer katolikus családterapeuta, német szakember tartja ezt a programot Virginia Satir módszerével.
A házunkban végzett lelkigyakorlataik során a résztvevők szembesülnek a saját családban elszenvedett sérüléseikkel, amelyeknek hatásuk van mai cselekvési mechanizmusaikra. Ezek feldolgozására adunk ezekben a csoportokban lehetőséget.
A kurzusok immár 12 éve működnek évente egy alkalommal.

Tolmács: Hári Ildikó SSND

Minden család egészen sajátos rendszer, amely meghatározza viselkedésünket, a számunkra fontos értékeket és tartásunkat. Éppen így befolyásolja munkahelyi viselkedésünket is.

Gyakran a származási családban van annak a gyökere, hogyan alakítjuk ki pl. egy teamben a helyünket, milyen szerepet veszünk fel szívesen, hogyan gyakorlunk befolyást, ill. miként engedjük, hogy mások befolyással legyenek ránk.

De láthatóvá válik ez a hatás mindennapi helyzeteinkben is, amikor mintegy magától értetődően reagálva, csodálkozva vesszük észre, hogy viselkedésünk irritációt, meglepődést, vagy akár haragot vált ki. – Akkor válnak érthetővé ezek a szituációk, ha rájuk reflektálva olyan mintákra találunk, amelyekk egészen más időkből, és más összefüggésből valók. – A régi és az új helyzet hasonlósága többnyire nem tudatos számunkra, így lehetséges, hogy egy olyan reakció, amely abban a családban, ahol apánk-anyánk fia-lánya voltunk, megfelelő volt, az a jelen összefüggésben oda nem illőnek mutatkozik.

Nem arra hív ez a felismerés, hogy amit megtanultunk, azt most vessük el, hanem arra, hogy tudatosabban bánjunk vele, így tágítva a rendelkezésünkre álló játékteret.

 

 

Általános információs oldalak