Minden évben választunk egy mottót, alapítónk Bíró Ferenc jezsuita atya írásaiból. Lelkesítő szavaival bátorítjuk lelkigyakorlatozóinkat:

Az Isten Fia ácsinas és legény; az Isten anyja háziasszony és gazdasszony;az Isten szerető nevelőatyja ácsmester… És mégis ki szentebb, nagyobb náluknál, és ki tett többet az emberiség közjaváért?

            Az életszentséghez nem kellenek nagyszerű külső teljesítmények, nem szükségesek rendkívüli és csodás cselekedetek, hanem elég Isten nagy szeretetéből jó iparosnak, Isten szeretetéből jó háziasszonynak lenni

     /Bíró Ferenc SJ/

Éves program

Kedves Lelkigyakorlatozók!

Online lelkigyakorlat időpont-szállás foglalási rendszerbe a    gomb megnyomásával a regisztrációs és bejelentkezési felületre érkezik. Ha segítségre van szüksége itt megtalálhatja: https://www.tahisziv.hu/jelentkezes/jelentkezes


PROGRAMTÍPUSOK

ZÁRTKÖRŰ RENDEZVÉNY
JELENTKEZÉS A SZÍV LELKISÉGI KÖZPONT ELÉRHETŐSÉGEIN
JELENTKEZÉS A PROGRAM VEZETŐJÉNÉL
 • Jelentkezés és információ: Juhász Erika
 • E-mail cím: 
 • Telefon  :
  • (+36-26) - 387-162
  • (+36-20) - 77-00-994
 • Irodai nyitvatartás:
  • Hétfő-péntek 8.15 -15.30 h között

 

Általános információs oldalak

(1. alkalommal:Felhasználói Fiók Létrehozása) – Új!

 

2021.

Kedves Érdeklődők!

Védettségi igazolványt kérjük bemutatni, mivel hosszú időn át sokan egyszerre közös tereket használnak. Csak így tudjuk az oldott jelenlétet biztosítani mindenkinek.

Maszk használata nem kötelező, aki szeretné nyugodtan viselje.

Szeptember

Programjainkon védettségi igazolvánnyal lehet részt venni!

 

24 - 26. Cursillo munkatárs képzés

 

30 - október 03. Jézusi gyaloglás/ Gyaloglás Jézussal

Kisérők:  Molnár Renáta Cor-Way® alapító, Suller Melinda SJC, Szőts László jezsuita szerzetes misézik

A lelkigyakorlat az imádkozást a mozgással, a lelket a testtel kapcsolja össze. Bevezet a szemlélődő meditációba, a Szív imájába és a mozgáskultúrába a nordic walking alapjainak elsajátításával. A Jézusi gyaloglás lelkigyakorlata szentmisét is tartalmaz. 

Hogyan épül fel a lelkigyakorlat?

 • A programot napindító gondolatok vezetik be és szentmise zárja.
 • Délelőtt a mozgásé: a szabadban zajlik a gyaloglás és a nordic walking-oktatás. 
 • Az elsajátított mozgáselemek elsajátítása után a járáshoz a csendes belső imádságot kapcsoljuk. 
 • Délután a kápolnában benti szemlélődő imádságot tartunk. 
 • A mozgásprogram nem a megtett kilométerek számának növelésére, hanem a lelki-fizikai jól-létre irányul.

A szakemberek abban segítenek a résztvevőknek, hogy koruknak, egészségi állapotuknak megfelelően mennyit gyalogoljanak, mozogjanak. A lelkigyakorlat nem teljesítmény- vagy felfedező kalandtúra. Több, különböző nehézségű (meredekű) és hosszúságú útvonalat ajánlunk, hogy mindenki megélhesse a mozgás örömét, fizikai és testi adottságainak megfelelően. A mozgásprogram bármikor befejezhető. 

A lelkigyakorlat típusa

Vezetett csendes lelkigyakorlat – igény szerint személyes lelki kíséréssel. 

A mozgásoktatást kivéve a lelkigyakorlat alatt csendet tartunk.  

Mit tartalmaz a részvételi díj?

 • Elhelyezés egyágyas szobákban éjszakára; 
 • Napi háromszori étkezés;
 • Összesen 6 óra sportszakmai tanítás (a test- és mozgáskultúra oktatást nordic walking alapoktatás egészíti ki (rossz idő esetén a program rugalmasan változik);
 • Botokat biztosítunk;
 • Személyre szabott segítségnyújtás, életmód-tanácsadás;
 • Egyéni beszélgetések
 • 2-4 kísérő jelenléte a lelkigyakorlat teljes ideje alatt

A lelkigyakorlat 30-án vacsorával kezdődik és október 3-án 13 óráig tart.

 

Október

1 - 3. "Csendes Csodák" - Művészetterápiás napok

Vezeti: Vincze Mónika szocioterapeuta, mentalhigienes szakember, Szőts László jezsuita szerzetes misézik

Ha színesebb napokra vágysz, szeretettel várlak egy szellemi-lelki megújulást hozó örömteli napokra, ahol a művészet segítségével kivételes módon találkozhatsz önmagaddal.

A csoporton való részvétel nem igényel rajztudást, művészeti előképzettséget. A résztvevők a művészet eszközein fejezhetik ki belső lelki világukat. Az elkészült képeknek nem az esztétikai hatására ,hanem a jelentésbeli tartalmára figyelünk és a folyamatát igyekszünk megragadni.

Élményfestés akrillal, homokszórás gyertyafényben, zsírkréta rajz, színezés, kavicsfestés,zenére festés, alkotás a természetben,ujjfestés. A beszélgetések, a séta és az örömteli alkotás mind segítik az elmúlt hónapok megpróbáltatásainak feldolgozását, a magány oldását.

Napi biztató gondolatok,örömfestések, nagy beszélgetések, Duna parti séták, megszentelt csendek és imák. Csendes csodák.

Korhatár: nincs

Létszám: max. 10 fő

Időtartam:  október 1-én vacsorával (18:00) kezdődik és 3-án ebéddel (12:00) ér véget.

7 - 10. Egyénileg kísért Szent Ignác-i lelkigyakorlat

Vezeti: Benkő Adrienne

 

14 - 17. Cursillo nőknek

Jelentkezés: www.bpcursillo.hu

 

19 - 21.  „Minden vég, egy új kezdet”- gyász, veszteség feldolgozó lelkigyakorlat (1. csoport)

Vezeti: Tegzes Katalin Segítő Nővér

Szeretettel hívunk és várunk megfontolásra és elcsendesedésre mindenkit, akit elszomorít a gyász, akár nemrégiben, akár korábban érte életében bármi veszteség. Max 20 fős csoport.

Jelentkezés: 

24. LelkesTest kurzus (1 napos 9:00-17:00-ig)

A nordic walking technikáját ebben a programban a Biblia tanításához kapcsolva sajátítják el a résztvevők. „LelkesTest” testi-lelki gyakorlatai utat mutat arra, hogy hogyan válhat a sport/mozgás és a Szív imájának szinergiája a mindennapi élet részévé. 

Ez a Nordic walkingos lelkigyakorlatok azok számára lett rövidítve kidolgozva, akik nem tudnak a hosszabb Jézusi gyaloglás lelkigyakorlaton részt venni. Ehhez a mozgással egybekötött lelkinaphoz szentmise nem kapcsolódik. Programokat Molnár Renáta Cor-Way® alapító vezeti 

 

8 órás program tartalma - 25-85 éves korosztály részére

 • Cor-Way® gyaloglás és módszertan bemutatása 
 • Nordic-walking-2 alaptechnika oktatása
 • Személyre szabott mozgásterhelés, életvezetési tanácsadás
 • Kiscsoportos oktatás
 • Rossz idő esetén mozgásra épülő stresszoldó technikák tanulása beltérben
 • Közös ebéd
 • 3 bibliai rész feldolgozása - bevezetés az imaéletbe 
 • Mozgás a Szív imájának összekapcsolásával 
 • Visszatekintő és útravaló  

A programokra az útkeresőket és a különböző felekezetek érdeklődőit is nagy szeretettel várjuk.
Részvételi díj: 12.500 Ft ebéddel

 

25 - 27.  „Minden vég, egy új kezdet”- gyász, veszteség feldolgozó lelkigyakorlat (2. csoport)

Vezeti: Tegzes Katalin Segítő Nővér

Szeretettel hívunk és várunk megfontolásra és elcsendesedésre mindenkit, akit elszomorít a gyász, akár nemrégiben, akár korábban érte életében bármi veszteség. Max. 20 fős csoport.

Jelentkezés: 

November

3 - 6. Meditációs napok

Vezeti: Tariska Eszter

Szeretettel várjuk mindazokat, akik szeretnének csendben visszavonulni, megújulni, a csendjükben gyakorolni és élni Isten felé fordulásukat. A program a szemlélődő meditációs lelkigyakorlatok kereteit követi.

Miról szól?
A szemlélődő, meditációs lelkigyakorlatokban a hangsúly Isten jelenlétének egyszerű megtapasztalásán van, szavak és gondolatok nélkül. Ennek útja a természetben töltött szemlélődéssel kezdődik. Az egyszerű érzékelés segítségével megpróbálunk pusztán jelen lenni, ítéletmentesen észlelni azt, ami van és körülvesz. Majd kintről, a természettől befele haladva a testünk egyszerű észlelésével, légzési gyakorlatokkal készülünk fel arra, hogy tudatosan időzzünk Isten tiszta és egyszerű jelenlétében, és a Jézus-ima gyakorlásával átadjuk magunkat az Ő vezetésének. Ebben a lelkigyakorlatban nyugodni hagyjuk szellemi képességeinket, és csak észlelni igyekszünk azt, aki VAN.

Miből áll?
A napi 4-6 óra közös vagy egyéni csendes imaidő segít, hogy ezen az egyszerű úton elengedjük élmény- és gondolatéhségünket, ami a leggyakrabban csupán önközpontúságunk jele, és egyre inkább istenközpontúakká váljunk. A napi imaidők mellett a lelkigyakorlat része a közös megosztás és az Eucharisztia ünneplése, melynek keretében naponta elhangzik egy tanítás, ami segít az imában szerzett tapasztalatok rendezésében, mélyebb megértésében. Ugyanezt a célt szolgálja a kísérővel való igény szerinti személyes beszélgetés.


Kiknek ajánljuk?
Ezt a lelkigyakorlatot elsősorban azoknak ajánljuk, akik már gyakorlatot szereztek más imaformákban, megtapasztalták a kötött, az elmélkedő, az érzelmeken alapuló és más imádságok formáló erejét. Ha valami mélyebb, valami több vonzza őket, ha egyszerűségre és közvetlenségre vágynak, akkor talán elérkezett az idő, hogy rálépjenek a szemlélődés útjára. Azoknak is ajánljuk ezt a lelkigyakorlatot, akik megterhelő szellemi munkát végeznek, akik egy nehéz munkanap után egyszerű, pihentető és közvetlen istenkapcsolatra vágynak. Olyanokat is hívunk, akik belefáradtak abba, hogy imáikban szüntelenül válaszokat keresnek kérdéseikre, értelmükkel hasztalan fáradoznak életük ellentmondásainak a kibékítésére; szeretnének úgy imádkozni, hogy bár vannak kérdéseik, és bár életük sokszor ellentmondásos, imájukban mégis békésen együtt tudjanak élni ezekkel.

A lelkigyakorlat vacsorával (18:00) kezdődik és ebéddel (12:00) ér véget.

5 - 7. Maradj egyensúlyban! Lelki napok nőknek

Vezeti: Vincze Mónika szocioterapeuta, mentalhigienes szakember

21 női sors a Bibliából – Éva, Nóé felesége, Sára, Rebeka, Sifrá és Púá, Cippóra, Celofhád lányai, Aksza, Debóra, Mánóah felesége, Abígajil, Mária, Eszter, Judit, Ruth és végül Priszcilla. Ösztönöznek, példát adnak, kihívást jelentenek. Arra bátorítanak, hogy azokat az esélyeket, amelyeket Istentől kapunk megragadjuk.

A Bibliai nők történeteiből erőt meríthetünk.

Nemcsak a veszteségek, feldolgozatlan traumák ívelnek át több generáción, hanem őseink bátorsága is kódolva van.

Gazdagodjunk lelkiekben, merítsünk erőt a bibliai nők sorsából, hitéből!

Napi biztató gondolatok, nagy beszélgetések, Duna parti séták, gyertyafényes zsoltáréneklés, csendes imák.

Korhatár: nincs

Létszám: max. 10 fő

Időtartam:  november 5-én vacsorával (18:00) kezdődik és 7-én ebéddel (12:00) ér véget.

 

25 - 28. Meditációs napok

Vezeti: Tariska Eszter

Szeretettel várjuk mindazokat, akik szeretnének csendben visszavonulni, megújulni, a csendjükben gyakorolni és élni Isten felé fordulásukat. A program a szemlélődő meditációs lelkigyakorlatok kereteit követi.

Miról szól?
A szemlélődő, meditációs lelkigyakorlatokban a hangsúly Isten jelenlétének egyszerű megtapasztalásán van, szavak és gondolatok nélkül. Ennek útja a természetben töltött szemlélődéssel kezdődik. Az egyszerű érzékelés segítségével megpróbálunk pusztán jelen lenni, ítéletmentesen észlelni azt, ami van és körülvesz. Majd kintről, a természettől befele haladva a testünk egyszerű észlelésével, légzési gyakorlatokkal készülünk fel arra, hogy tudatosan időzzünk Isten tiszta és egyszerű jelenlétében, és a Jézus-ima gyakorlásával átadjuk magunkat az Ő vezetésének. Ebben a lelkigyakorlatban nyugodni hagyjuk szellemi képességeinket, és csak észlelni igyekszünk azt, aki VAN.

Miből áll?
A napi 4-6 óra közös vagy egyéni csendes imaidő segít, hogy ezen az egyszerű úton elengedjük élmény- és gondolatéhségünket, ami a leggyakrabban csupán önközpontúságunk jele, és egyre inkább istenközpontúakká váljunk. A napi imaidők mellett a lelkigyakorlat része a közös megosztás és az Eucharisztia ünneplése, melynek keretében naponta elhangzik egy tanítás, ami segít az imában szerzett tapasztalatok rendezésében, mélyebb megértésében. Ugyanezt a célt szolgálja a kísérővel való igény szerinti személyes beszélgetés.


Kiknek ajánljuk?
Ezt a lelkigyakorlatot elsősorban azoknak ajánljuk, akik már gyakorlatot szereztek más imaformákban, megtapasztalták a kötött, az elmélkedő, az érzelmeken alapuló és más imádságok formáló erejét. Ha valami mélyebb, valami több vonzza őket, ha egyszerűségre és közvetlenségre vágynak, akkor talán elérkezett az idő, hogy rálépjenek a szemlélődés útjára. Azoknak is ajánljuk ezt a lelkigyakorlatot, akik megterhelő szellemi munkát végeznek, akik egy nehéz munkanap után egyszerű, pihentető és közvetlen istenkapcsolatra vágynak. Olyanokat is hívunk, akik belefáradtak abba, hogy imáikban szüntelenül válaszokat keresnek kérdéseikre, értelmükkel hasztalan fáradoznak életük ellentmondásainak a kibékítésére; szeretnének úgy imádkozni, hogy bár vannak kérdéseik, és bár életük sokszor ellentmondásos, imájukban mégis békésen együtt tudjanak élni ezekkel.

A lelkigyakorlat vacsorával (18:00) kezdődik és ebéddel (12:00) ér véget.

26 - 28. Lelkes Test NŐK részére

Vezeti: Molnár Renáta Cor-Way® alapító

Részletek hamarosan...

December

3 - 5. Adventi Táncmeditáció

Vezeti: Révay Edit

Minden lépés ima

A lépésekben, mozdulatokban- szavakba nem önthető érzések, hangulatok, lelkünk mélyén rejtező titkok öltenek formát.
„Még ajkamon sincs a szó, te már érted”- írja a zsoltáros.
Mire az érzések gondolatokká, a gondolatok szavakká formálódnak, hosszú utat tesznek meg bennünk. Gyakran élünk azzal a kifejezéssel, ha valami erősen hat ránk, hogy bensőnkben egészen „megmozgat” minket. Ez a mozgás, a lélek belső rezdüléseinek, a nevenincsnek, a megragadhatatlannak az útja bennünk. A tánc során ebből az útból valamit átélve megtapasztaljuk, hogy mennyire sokszínűen, gazdagon és árnyaltan juthatnak kifejezésre azok a valóságok, amelyekre nehéz lenne szavakat találnunk. Persze, az sem véletlen, hogy
a táncmeditáció táncai körtáncok, melyekben soha nem a táncos kerül a középpontba. A középpontban mindig egy szimbólum – gyakran gyertya – áll, amely Isten jelenlétére utal, arra, hogy Isten az életünk középpontja. A tánc, az élet tánca körötte forog, mindig őt keressük, hozzá térünk vissza, rá szegezzük tekintetünket. Együtt, egyszerre, ugyanazokat a lépéseket és mozdulatokat táncoljuk, gyakran egymás kezét fogva, jelezve, hogy nem egyedül járjuk Istenhez vezető utunkat, útitársak vagyunk. A táncmeditáció, telve gazdag szimbólumrendszerrel, egy közös, mégis egyéni ima: szüntelen befelé figyelés, melyben megnyílunk arra, hogy a másikra is figyelni tudjunk.
A táncmeditáció során egyre mélyebbre hatolunk a belső csendbe, ahol lehetővé válik, hogy lélekben összeszedetté váljunk, és gondolataink elcsituljanak. Itt, megnyílva Isten előtt, engedjük, hogy a Lélek szavakba nem önthető sóhajtozásai más módon is utat találjanak bennünk Isten felé.

Ehhez az imamódhoz nem szükséges előzetes tánctudás, a mozdulatok egyszerűek, mindenkit bátorítunk a test és lélek ezen ősi imájának felfedezésére!

 

9 - 12. Meditációs napok

Vezeti: Tariska Eszter

Szeretettel várjuk mindazokat, akik szeretnének csendben visszavonulni, megújulni, a csendjükben gyakorolni és élni Isten felé fordulásukat. A program a szemlélődő meditációs lelkigyakorlatok kereteit követi.

Miról szól?
A szemlélődő, meditációs lelkigyakorlatokban a hangsúly Isten jelenlétének egyszerű megtapasztalásán van, szavak és gondolatok nélkül. Ennek útja a természetben töltött szemlélődéssel kezdődik. Az egyszerű érzékelés segítségével megpróbálunk pusztán jelen lenni, ítéletmentesen észlelni azt, ami van és körülvesz. Majd kintről, a természettől befele haladva a testünk egyszerű észlelésével, légzési gyakorlatokkal készülünk fel arra, hogy tudatosan időzzünk Isten tiszta és egyszerű jelenlétében, és a Jézus-ima gyakorlásával átadjuk magunkat az Ő vezetésének. Ebben a lelkigyakorlatban nyugodni hagyjuk szellemi képességeinket, és csak észlelni igyekszünk azt, aki VAN.

Miből áll?
A napi 4-6 óra közös vagy egyéni csendes imaidő segít, hogy ezen az egyszerű úton elengedjük élmény- és gondolatéhségünket, ami a leggyakrabban csupán önközpontúságunk jele, és egyre inkább istenközpontúakká váljunk. A napi imaidők mellett a lelkigyakorlat része a közös megosztás és az Eucharisztia ünneplése, melynek keretében naponta elhangzik egy tanítás, ami segít az imában szerzett tapasztalatok rendezésében, mélyebb megértésében. Ugyanezt a célt szolgálja a kísérővel való igény szerinti személyes beszélgetés.


Kiknek ajánljuk?
Ezt a lelkigyakorlatot elsősorban azoknak ajánljuk, akik már gyakorlatot szereztek más imaformákban, megtapasztalták a kötött, az elmélkedő, az érzelmeken alapuló és más imádságok formáló erejét. Ha valami mélyebb, valami több vonzza őket, ha egyszerűségre és közvetlenségre vágynak, akkor talán elérkezett az idő, hogy rálépjenek a szemlélődés útjára. Azoknak is ajánljuk ezt a lelkigyakorlatot, akik megterhelő szellemi munkát végeznek, akik egy nehéz munkanap után egyszerű, pihentető és közvetlen istenkapcsolatra vágynak. Olyanokat is hívunk, akik belefáradtak abba, hogy imáikban szüntelenül válaszokat keresnek kérdéseikre, értelmükkel hasztalan fáradoznak életük ellentmondásainak a kibékítésére; szeretnének úgy imádkozni, hogy bár vannak kérdéseik, és bár életük sokszor ellentmondásos, imájukban mégis békésen együtt tudjanak élni ezekkel.

A lelkigyakorlat vacsorával (18:00) kezdődik és ebéddel (12:00) ér véget.

10 - 12. "Adventi fények" - Művészetterápiás hétvége

Vezeti: Vincze Mónika szocioterapeuta, mentalhigienes szakember

Ha színesebb napokra vágysz, szeretettel várlak egy szellemi-lelki megújulást hozó örömteli napokra, ahol a művészet segítségével kivételes módon találkozhatsz önmagaddal.

A csoporton való részvétel nem igényel rajztudást, művészeti előképzettséget. A résztvevők a művészet eszközein fejezhetik ki belső lelki világukat. Az elkészült képeknek nem az esztétikai hatására ,hanem a jelentésbeli tartalmára figyelünk és a folyamatát igyekszünk megragadni.

Élményfestés akrillal, homokszórás gyertyafényben, zsírkréta rajz, színezés, kavicsfestés,zenére festés, alkotás a természetben,ujjfestés. A beszélgetések, a séta és az örömteli alkotás mind segítik az elmúlt hónapok megpróbáltatásainak feldolgozását, a magány oldását.

Adventi gondolatok,örömfestések, nagy beszélgetések, Duna parti séták, megszentelt csendek és imák. Csendes csodák.

Korhatár: nincs

Létszám: max. 10 fő

Időtartam:  december 10-én vacsorával (18:00) kezdődik és 12-én ebéddel (12:00) ér véget.

 

Kiadó: Jézus Szíve Társasága - Societas Jesu Cordis
Suller Melinda SJC általános elöljáró
1085 Budapest, Horánszky u. 14.
tel: (1) 411-1023
fax: (1) 411-1024
email:
 

 

Szív Lelkiségi Központ
Felelős kiadó: Suller Melinda SJC lelkigyakorlatos ház vezető
www.tahisziv.hu
2022 Tahi, Villasor 7-9.
Központi telefonszám: Tel: (26) 387-162

 

Külső munkatárs: Szente Balázs -
Projekt: Gerardus